icon-buttplug

BURGER BUTTPLUG
Radiodocumentaire/ 39 min/ NTR/ NPO 2017

De documentaire De Burger en de Buttplug volgt een aantal kunstwerken op hun hindernistocht door de openbare ruimte. Met o.a. aandacht aan Westland Wells, waar bewoners een rechtszaak aanspanden om de komst van een videokunstwerk tegen te houden. En het beeld Santa Claus in Rotterdam, waar een bruine kabouter met een anaaldildo lang de gemoederen bezig hield.

Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. Bewoners komen in opstand omdat ze een kunstwerk onzinnig of aanstootgevend vinden. Bestuurders worden belaagd en uitgejouwd. In dit tumult moet de kunstenaar zich staande zien te houden. Maar welke rol heeft kunst in de openbare ruimte? Is het alleen stadsverfraaiing of kan een kunstwerk ook andere functies vervullen?

Eindredactie Jair Stein. Met dank aan: Alga Klos, dierenambulance Amsterdam. Marisol Ferradás. Femke Schaap. Dees Linders. Anton Molenaar. Siebe Thissen. Sebastiaan Capel. Hayke van Dommelen. Else Kerkhoven. Hans van Houwelingen. Herman van Eijk. Frank van Gelderen. Gunter Demnig. Barbara Visser. Edy Nimis. Doina. Jeff van der Berg. Lene Grooten.

Luister via NPO

icon-het-leven

HET LEVEN EEN GEBRUIKSAANWIJZING
14-delige documentaire radioserie. 14×12 min voor VPRO/ NPO 2017

Maker bij de 14-delige radioserie ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’, die draait om vragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar waar geen pasklaar antwoord op bestaat. ‘Het leven…’ is het meest eigenzinnige zelfhulpboek dat je ooit zult horen. Binnen elke aflevering staat één vraag centraal die simpel en praktisch geformuleerd is, maar die op de een of andere manier wringt. Vragen als ‘Hoe te vergeten?’, ‘Hoe niets te doen?’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken?’.

Beluister via NPO Of abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

icon-prosperdorp

PROSPERDORP
Radiodocumentaire/ 25 min/ Woord.nl, Mediafonds 2016.

Prosper de Roos gaat in deze audiodocumentaire op zoek naar geluk in Prosperdorp, een minuscuul klein dorpje op de Belgische-Nederlandse grens, net boven de Antwerpse havens en naast de Hedwigepolder. De naam Prosper betekent voorspoed en geluk, maar in hoeverre gaat dat op voor de inwoners van dit gebied waar polders onder water worden gezet en boerderijen afgebroken voor de aanleg van natuur.

Muziek: Axel Schappert. Gedicht: Hilde van Cauteren.

Geinterviewden: Marc Pannier, Kris en Geert van Royen, Andre Verbist, Paul Staes, Jeroom de Wilde, Denise Aerts, Laurent Abeele, Boris Huyghebaert, Diana Janssens en haar zussen. Met dank aan de inwoners van Prosperpolder.

Met steun van het Mediafonds en Woord.nl, VPRO

Luister via Woord.nl of via Soundcloud

icon-steenpaal

STEENPAAL
Radio-fictie/ 25 min/ Oorzaken festival 2016.

Een audioverhaal (fictie) over de moedige, maar ietwat idiote actie van Luuk Peeters om de mensheid te redden. Over lekkende radiosignalen, een Spaanse Waterhond en pintjes aan de toog.

In het gehucht Steenpaal breekt de zotternij uit wanneer Luuk Peeters de studio van de radio Steenpaal bezet. Luuk wil voorkomen dat de lokale radiouitzendingen ook in het heelal te horen zijn. Want ja; onze radiosignalen lekken de aarde af en stralen ook het heelal in. In dit hoorspel volgen wij hoe de dorpsbewoners in Steenpaal getuige zijn van deze overmoedige en ietwat dwaze actie van Luuk. En hoe radiosignalen de kosmos in lekken.

Cast en crew

Met: Bram De Win, Célia Fechas, Marleen Stoltz, Lea Couzin, Goedele Vermaelen, Alain Rinckhout, Bram Van Der Kelen, Ellen Dierckx, Ann Claes, Lise Bonduelle, Mark Heyninck, en Monique Gevaert.

Makers: Wederik De Backer en Prosper de Roos / Muziek: Frederik De Clercq / Mixage: Arno Peeters

Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Grenzeloos Geluid, Woord.nl en het Oorzaken festival.

Beluister op Soundcloud

icon-noord

NOORD
Essayistische radiodocumentaire 38 min. Documentaire, NTR 2016. genomineerd voor Prix Europa 2016.

In dit radio-essay wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar het noorden. De luisteraar maakt een reis van zuid naar noord en hoort persoonlijke verhalen over wat het noorden voor verschillende mensen betekent. Uiteindelijk hoopt de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kan. Bij dat punt waar de aarde om zijn as draait; de noordpool zelf.

Ongemerkt is het noorden elke week in het nieuws wanneer duizenden vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Velen zijn op de weg naar de veiligheid die het noorden belooft. Maar het noorden is niet een vaste plek op de kaart. Vraag iemand in Afrika waar het noorden is en hij zal misschien richting het rijke Frankrijk wijzen, in Parijs wijzen ze richting de drassige lage landen en in Holland richting het aardbeving geplaagde Groningen. Kortom het noorden ligt niet vast, het heeft een wisselende locatie en met steeds een andere betekenis.

Met: Baban Kirkuki, Fadi Haddad, Sigrid van Essel, Paul Mbikayi, Doortje en Bart Dallmeijer, Marit Törnqvist, Edmond Ofner, Monique Appels, Wilco van Rooijen, Hans van der Meulen.

Met dank aan: Jorien Bakker van Staatsbosbeheer, Esma Linnemann, Marjan Broers, Stef Visjager.

Eindredactie NTR: Jair Stein.

icon-zeedrift

Bestel via Bandcamp

ZEEDRIFT
Essayistisch radioverhaal 23 min. Documentaire en fictie. Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Woord.nl 2015

Een meanderend verhaal over aanspoelen. Met een mysterieuze flessenpost, een schip vol met jonge mooie Turken, een verdwaalde schoen en hoe levend aan te spoelen. De zee herordent het leven; het brengt mensen en zaken samen of trekt ze juist uit elkaar. Maar schenkt het water iets aan het land? Of spuugt de zee juist iets uit?

Mix van verschillende documentaire verhalen en een fictieve wetenschapster die het aanspoelen onderzoekt – gebaseerd op echte wetenschappelijk onderzoeken.

Muziek Roald van Oosten. Mixage Arno Peeters.

Met: Marleen Stoltz, René Dijkstra, Sjoerd Boonstra, Jikke Visser, Teun Talsma, Pita en Willy Bouwman, Coba Harthoorn, Bettie Klabbers, Seitje Blaauwiekel, Greet de Pater, Remkje Bouman-Visser, Roel Westerhof, Edwin Emmens en Salih Türker.

Met dank aan Hanneke van Schuylenburg, Esma Linneman, Jennifer Peterson, Hilbert de Vries, Magda Augusteijn, Eric Augusteijn en De bewoners van Schiermonnikoog.

Deze productie werd mogelijk gemaakt door Open Woorden, het Mediafonds en Woord.nl.

Luister naar Zeedrift op Woord.nl / Luister en kijk naar Engelse ondetitelde versie op Vimeo.

icon-toendra

TOENDRA
Documentaire radioserie. VPRO, Mediafonds 2015. Genomineerd voor Prix Europa 2015.

Maker bij Toendra, een radio en podcastprogramma met even onwaarschijnlijke als meeslepende korte documentaires. In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

VPRO 2015. Toendra komt tot stand met steun van het Mediafonds. Geproduceerd door Stichting Solaparola

Luister naar alle oude afleveringen als podcast in iTunes. Bezoek de Toendra website

 

icon-fohnkrankheit

Bestel via Bandcamp

FÖHNKRANKHEIT
Radio-essay, mix fictie en documentaire/ 25 min/ Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Woord.nl 2014

prixeuropeEen audioverhaal met verschillende waargebeurde verhalen over de wind. De rode draad is het gedramatiseerde waargebeurde verhaal van aëronaut Gaston Tissandier, die zich in 1875 met een toen net uitgevonden heliumballon omhoog laat zweven, vastbesloten om de atmosfeer in kaart te brengen. Maar snel wordt duidelijk dat niet alleen de wind grillig en wispelturig is, maar ook Gaston’s reisgenoot. Hiernaast horen wij enkele actuele windverhalen. Zoals een bergwind die kinderen rooft, een dorpje waar de bewoners wachtlopen als een stroperige hete valwind waait, de zegeningen van noodweer en een unheimische windstilte.

Met Lucas de Man als aëronaut Gaston Tissander en Hidde Simons als kapitein Sivel. Verder met: Titus Dürst, Marco van Heerde, Toos Linneman, Rudolf Nägerli, Helen Ochsenbein, Kaspar Ott, Simon Von Weissenfluh en Walter Von Weissenfluh.

Muziek Zeno van den Broek, Research Nederland Esma Linnemann, Productie Zwitserland Titus Dürst.

Deze productie is gemaakt voor Woord.nl en werd mogelijk gemaakt vanuit de Open Woorden regeling van het Mediafonds.

Bijzondere dank aan de Föhnwacht in het dorp Guttannen, Gasthof Bären, Magda Augusteijn, Titus Dürst, Liesbeth Prins en Studio Vermeer.

Gaston’s verhaal is gebaseerd op de notities van aëronaut Gaston Tissandier (1839-1906) uit het boek Travels in the air (Glaisher, 1871).

icon-plots

PLOTS
Serie radiodocumentaire/ VPRO, Mediafonds 2010-2013. Winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon (Nipkow voor radio), Jan Kassies Stimuleringsprijs, genomineerd voor De Tegel, Prix Europa en Prix Italia.

Maker bij Plots, een maandelijks radioprogramma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse documentaireprogramma This American Life. Plots komt tot stand met steun van het Mediafonds. Lees meer

Luister naar alle oude afleveringen als podcast in iTunes. Bezoek de Plots VPRO website

1minuut

1 MINUUT
Serie radiodocs/ VPRO & NTR, Mediafonds 2010-2013. Winner Special Prix Europa 2008 / Prix Europa 2013.

Maker van verschillende verhaaltjes voor 1 minuut en 1 minuutjes.

1 minuut VPRO: is een reeks super korte verhalen uit het echte leven: waargebeurde radiosprookjes die ontroeren, verbazen en ontregelen. De serie 1 Minuut is winnaar van de Special Prix Europa, voor de beste Europese radiodocumentaire van 2008. 1 Minuut komt tot stand met steun van het Mediafonds.

1 minuutjes NTR (ZAPP): is speciaal met kinderen. Met steun van het Mediafonds. Winnaar van Prix Europa 2013 voor het beste radiodrama van Europa.