Photographer

NOORD

[English / Nederlands ]

Essayistische radiodocumentaire 38 min. Documentaire, NTR 2016. genomineerd voor Prix Europa 2016

prixeuropa2016In dit radio-essay wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar het noorden. De luisteraar maakt een reis van zuid naar noord en hoort persoonlijke verhalen over wat het noorden voor verschillende mensen betekent. Uiteindelijk hoopt de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kan. Bij dat punt waar de aarde om zijn as draait; de noordpool zelf.

Ongemerkt is het noorden elke week in het nieuws wanneer duizenden vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Velen zijn op de weg naar de veiligheid die het noorden belooft. Maar het noorden is niet een vaste plek op de kaart. Vraag iemand in Afrika waar het noorden is en hij zal misschien richting het rijke Frankrijk wijzen, in Parijs wijzen ze richting de drassige lage landen en in Holland richting het aardbeving geplaagde Groningen. Kortom het noorden ligt niet vast, het heeft een wisselende locatie en met steeds een andere betekenis.

Met: Baban Kirkuki, Fadi Haddad, Sigrid van Essel, Paul Mbikayi, Doortje en Bart Dallmeijer, Marit Törnqvist, Edmond Ofner, Monique Appels, Wilco van Rooijen, Hans van der Meulen.

Met dank aan: Jorien Bakker van Staatsbosbeheer, Esma Linnemann, Marjan Broers, Stef Visjager.

Eindredactie NTR: Jair Stein.