Photographer

FÖHNKRANKHEIT

[English / Nederlands ]

Radio-audio essay over de wind. Mix fictie en documentaire, 25 min, 2014.

Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Woord.nl

Genomineerd voor Prix Europa 2015

prixeuropeEen audioverhaal met verschillende waargebeurde verhalen over de wind. De rode draad is het gedramatiseerde waargebeurde verhaal van aëronaut Gaston Tissandier, die zich in 1875 met een toen net uitgevonden heliumballon omhoog laat zweven, vastbesloten om de atmosfeer in kaart te brengen. Maar snel wordt duidelijk dat niet alleen de wind grillig en wispelturig is, maar ook Gaston's reisgenoot. Hiernaast horen wij enkele actuele windverhalen. Zoals een bergwind die kinderen rooft, een dorpje waar de bewoners wachtlopen als een stroperige hete valwind waait, de zegeningen van noodweer en een unheimische windstilte.

Met Lucas de Man als aëronaut Gaston Tissander en Hidde Simons als kapitein Sivel. Verder met: Titus Dürst, Marco van Heerde, Toos Linneman, Rudolf Nägerli, Helen Ochsenbein, Kaspar Ott, Simon Von Weissenfluh en Walter Von Weissenfluh.

Muziek Zeno van den Broek, Research Nederland Esma Linnemann, Productie Zwitserland Titus Dürst.

Deze productie is gemaakt voor Woord.nl en werd mogelijk gemaakt vanuit de Open Woorden regeling van het Mediafonds.

Bijzondere dank aan de Föhnwacht in het dorp Guttannen, Gasthof Bären, Magda Augusteijn, Titus Dürst, Liesbeth Prins en Studio Vermeer.

Gaston's verhaal is gebaseerd op de notities van aëronaut Gaston Tissandier (1839-1906) uit het boek Travels in the air (Glaisher, 1871).