BURGER BUTTPLUG

Radio-documentaire/ 39 min/ NTR, NPO 2017

Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. Bewoners komen in opstand omdat ze een kunstwerk onzinnig of aanstootgevend vinden. Bestuurders worden belaagd en uitgejouwd. In dit tumult moet de kunstenaar zich staande zien te houden. Maar welke rol heeft kunst in de openbare ruimte? Is het alleen stadsverfraaiing of kan een kunstwerk ook andere functies vervullen?

De documentaire De Burger en de Buttplug volgt een aantal kunstwerken op hun hindernistocht door de openbare ruimte. Met o.a. aandacht aan Westland Wells, waar bewoners een rechtszaak aanspanden om de komst van een videokunstwerk tegen te houden. En het beeld Santa Claus in Rotterdam, waar een bruine kabouter met een anaaldildo lang de gemoederen bezig hield.

Eindredactie Jair Stein. Met dank aan: Alga Klos, dierenambulance Amsterdam. Marisol Ferradás. Femke Schaap. Dees Linders. Anton Molenaar. Siebe Thissen. Sebastiaan Capel. Hayke van Dommelen. Else Kerkhoven. Hans van Houwelingen. Herman van Eijk. Frank van Gelderen. Gunter Demnig. Barbara Visser. Edy Nimis. Doina. Jeff van der Berg. Lene Grooten.

Luister via NPO