Filosofie

Prosper de Roos schrijft artikelen, essay’s en korte verhalen, vaak vanuit een filosofisch perspectief. O.a. bijna waargebeurde verhalen voor Hard//Hoofd. Voor radio en televisie maakte hij verschillende documentaires vanuit een filosofische invalshoek. Zoals b.v. het radio essay Noord, waarin de vraag wordt gesteld wat het noorden voor mensen betekent. Want het noorden kent geen vaste plek op de kaart, maar is afhankelijk van waar je bent, het is veel dingen. Met voor iedereen een andere betekenis. Voor de NTR televisie maakte hij de documentaire film Calling E.T. over de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaardse intelligentie. De film is een filosofisch gedachte-experiment over hoe je vreemdelingen tegemoet treedt, in dit geval de meest exotische die je je kan voorstellen. Uiteindelijk gaat de film niet over veronderstelde buitenaardsen maar vooral over onszelf, het is een spiegel.

Prosper de Roos studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af op Foucault en het ordoliberalisme, de wijze waarop het individu vorm krijgt in talloze dwarsverbanden. Andere interesses zijn: publieksfilosofie, film & philosophy en triple O.

Hiernaast ontwikkelt Prosper een filosofie luisteravond voor Grenzeloos Geluid. Luisteravonden zijn voorstellingen in theaters, bioscopen en musea, waar in een intieme setting de mooiste fragmenten uit binnen-en buitenlandse podcasts, radiodocumentaires en hoorspelen gedraaid.