NOORD

Radio Essay/ 38 min/ NTR 2016 / nominated for Prix Europa 2016

Luister op NPO 

In dit radio-essay wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar het noorden. De luisteraar maakt een reis van zuid naar noord en hoort persoonlijke verhalen over wat het noorden voor verschillende mensen betekent. Uiteindelijk hoopt de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kan. Bij dat punt waar de aarde om zijn as draait; de noordpool zelf.

Ongemerkt is het noorden elke week in het nieuws wanneer duizenden vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Velen zijn op de weg naar de veiligheid die het noorden belooft. Maar het noorden is niet een vaste plek op de kaart. Vraag iemand in Afrika waar het noorden is en hij zal misschien richting het rijke Frankrijk wijzen, in Parijs wijzen ze richting de drassige lage landen en in Holland richting het aardbeving geplaagde Groningen. Kortom het noorden ligt niet vast, het heeft een wisselende locatie en met steeds een andere betekenis.

Met: Baban Kirkuki, Fadi Haddad, Sigrid van Essel, Paul Mbikayi, Doortje en Bart Dallmeijer, Marit Törnqvist, Edmond Ofner, Monique Appels, Wilco van Rooijen, Hans van der Meulen.

Met dank aan: Jorien Bakker van Staatsbosbeheer, Esma Linnemann, Marjan Broers, Stef Visjager.

Eindredactie NTR: Jair Stein.

Radio story about the north. The listener embarks on a journey from the Middle East to the Arctic, and discovers different personal stories on the north. For some the north is source of inspiration, a safe haven, a place of gruesome dreams, an economic model, a difference in height, and at times the north can be straightforward violent.

With: Baban Kirkuki, Fadi Haddad, Sigrid van Essel, Paul Mbikayi, Doortje en Bart Dallmeijer, Marit Törnqvist, Edmond Ofner, Monique Appels, Wilco van Rooijen, Hans van der Meulen.

Thanks to: Jorien Bakker van Staatsbosbeheer, Esma Linnemann, Marjan Broers, Stef Visjager.

Commissioning Editor NTR: Jair Stein.