icon-buttplug

BURGER BUTTPLUG
Radiodocumentaire/ 39 min/ NTR/ NPO 2017

De documentaire

De Burger en de Buttplug

volgt een aantal kunstwerken op hun hindernistocht door de openbare ruimte. Met o.a. aandacht aan Westland Wells, waar bewoners een rechtszaak aanspanden om de komst van een videokunstwerk tegen te houden. En het beeld Santa Claus in Rotterdam, waar een bruine kabouter met een anaaldildo lang de gemoederen bezig hield.

Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. Bewoners komen in opstand omdat ze een kunstwerk onzinnig of aanstootgevend vinden. Bestuurders worden belaagd en uitgejouwd. In dit tumult moet de kunstenaar zich staande zien te houden. Maar welke rol heeft kunst in de openbare ruimte? Is het alleen stadsverfraaiing of kan een kunstwerk ook andere functies vervullen?

Eindredactie Jair Stein. Met dank aan: Alga Klos, dierenambulance Amsterdam. Marisol Ferradás. Femke Schaap. Dees Linders. Anton Molenaar. Siebe Thissen. Sebastiaan Capel. Hayke van Dommelen. Else Kerkhoven. Hans van Houwelingen. Herman van Eijk. Frank van Gelderen. Gunter Demnig. Barbara Visser. Edy Nimis. Doina. Jeff van der Berg. Lene Grooten.

Luister via NPO

icon-het-leven

HET LEVEN EEN GEBRUIKSAANWIJZING
14-delige documentaire radioserie. 14×12 min voor VPRO/ NPO 2017

Maker bij de 14-delige radioserie ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’, die draait om vragen waar iedereen weleens mee worstelt, maar waar geen pasklaar antwoord op bestaat. ‘Het leven…’ is het meest eigenzinnige zelfhulpboek dat je ooit zult horen. Binnen elke aflevering staat één vraag centraal die simpel en praktisch geformuleerd is, maar die op de een of andere manier wringt. Vragen als ‘Hoe te vergeten?’, ‘Hoe niets te doen?’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken?’.

Beluister via NPO Of abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

PROSPERDORP
Radiodocumentaire/ 23 min/ Woord.nl, Mediafonds 2017.

Prosper de Roos gaat in deze audiodocumentaire op zoek naar geluk in Prosperdorp, een minuscuul klein dorpje op de Belgische-Nederlandse grens, net boven de Antwerpse havens en naast de Hedwigepolder. De naam Prosper betekent voorspoed en geluk, maar in hoeverre gaat dat op voor de inwoners van dit gebied waar polders onder water worden gezet en boerderijen afgebroken voor de aanleg van natuur.

Muziek: Axel Schappert. Gedicht: Hilde van Cauteren.

Geinterviewden: Marc Pannier, Kris en Geert van Royen, Andre Verbist, Paul Staes, Jeroom de Wilde, Denise Aerts, Laurent Abeele, Boris Huyghebaert, Diana Janssens en haar zussen. Met dank aan de inwoners van Prosperpolder.

Met steun van het Mediafonds en Woord.nl, VPRO

Luister via Soundcloud

icon-noord

NOORD
Essayistische radiodocumentaire 38 min. Documentaire, NTR 2016. genomineerd voor Prix Europa 2016.

In dit radio-essay wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar het noorden. De luisteraar maakt een reis van zuid naar noord en hoort persoonlijke verhalen over wat het noorden voor verschillende mensen betekent. Uiteindelijk hoopt de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kan. Bij dat punt waar de aarde om zijn as draait; de noordpool zelf.

Ongemerkt is het noorden elke week in het nieuws wanneer duizenden vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Velen zijn op de weg naar de veiligheid die het noorden belooft. Maar het noorden is niet een vaste plek op de kaart. Vraag iemand in Afrika waar het noorden is en hij zal misschien richting het rijke Frankrijk wijzen, in Parijs wijzen ze richting de drassige lage landen en in Holland richting het aardbeving geplaagde Groningen. Kortom het noorden ligt niet vast, het heeft een wisselende locatie en met steeds een andere betekenis.

Met: Baban Kirkuki, Fadi Haddad, Sigrid van Essel, Paul Mbikayi, Doortje en Bart Dallmeijer, Marit Törnqvist, Edmond Ofner, Monique Appels, Wilco van Rooijen, Hans van der Meulen.

Met dank aan: Jorien Bakker van Staatsbosbeheer, Esma Linnemann, Marjan Broers, Stef Visjager.

Eindredactie NTR: Jair Stein.

icon-toendra

TOENDRA
Documentaire radioserie. VPRO, Mediafonds 2015. Genomineerd voor Prix Europa 2015.

Maker bij Toendra, een radio en podcastprogramma met even onwaarschijnlijke als meeslepende korte documentaires. In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

VPRO 2015. Toendra komt tot stand met steun van het Mediafonds. Geproduceerd door Stichting Solaparola

Luister naar alle oude afleveringen als podcast in iTunes. Bezoek de Toendra website

icon-plots

PLOTS
Serie radiodocumentaire/ VPRO, Mediafonds 2010-2013. Winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon (Nipkow voor radio), Jan Kassies Stimuleringsprijs, genomineerd voor De Tegel, Prix Europa en Prix Italia.

Maker bij Plots, een maandelijks radioprogramma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse documentaireprogramma This American Life. Plots komt tot stand met steun van het Mediafonds. Lees meer

Luister naar alle oude afleveringen als podcast in iTunes. Bezoek de Plots VPRO website

1minuut

1 MINUUT
Serie radiodocs/ VPRO & NTR, Mediafonds 2010-2013. Winner Special Prix Europa 2008 / Prix Europa 2013.

Maker van verschillende verhaaltjes voor 1 minuut en 1 minuutjes.

1 minuut VPRO: is een reeks super korte verhalen uit het echte leven: waargebeurde radiosprookjes die ontroeren, verbazen en ontregelen. De serie 1 Minuut is winnaar van de Special Prix Europa, voor de beste Europese radiodocumentaire van 2008. 1 Minuut komt tot stand met steun van het Mediafonds.

1 minuutjes NTR (ZAPP): is speciaal met kinderen. Met steun van het Mediafonds. Winnaar van Prix Europa 2013 voor het beste radiodrama.