icon-steenpaal
STEENPAAL
Radio-fictie/ 25 min/ Oorzaken festival 2016.

Een audioverhaal (fictie) over de moedige, maar ietwat idiote actie van Luuk Peeters om de mensheid te redden. Over lekkende radiosignalen, een Spaanse Waterhond en pintjes aan de toog.

In het gehucht Steenpaal breekt de zotternij uit wanneer Luuk Peeters de studio van de radio Steenpaal bezet. Luuk wil voorkomen dat de lokale radiouitzendingen ook in het heelal te horen zijn. Want ja; onze radiosignalen lekken de aarde af en stralen ook het heelal in. In dit hoorspel volgen wij hoe de dorpsbewoners in Steenpaal getuige zijn van deze overmoedige en ietwat dwaze actie van Luuk. En hoe radiosignalen de kosmos in lekken.

Cast en crew

Met: Bram De Win, Célia Fechas, Marleen Stoltz, Lea Couzin, Goedele Vermaelen, Alain Rinckhout, Bram Van Der Kelen, Ellen Dierckx, Ann Claes, Lise Bonduelle, Mark Heyninck, en Monique Gevaert.

Makers: Wederik De Backer en Prosper de Roos / Muziek: Frederik De Clercq / Mixage: Arno Peeters

Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Grenzeloos Geluid, Woord.nl en het Oorzaken festival.

Beluister op Soundcloud

icon-zeedrift

Bestel via Bandcamp

ZEEDRIFT
Essayistisch radioverhaal 23 min. Documentaire en fictie. Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Woord.nl 2015

Een meanderend verhaal over aanspoelen. Met een mysterieuze flessenpost, een schip vol met jonge mooie Turken, een verdwaalde schoen en hoe levend aan te spoelen. De zee herordent het leven; het brengt mensen en zaken samen of trekt ze juist uit elkaar. Maar schenkt het water iets aan het land? Of spuugt de zee juist iets uit?

Mix van verschillende documentaire verhalen en een fictieve wetenschapster die het aanspoelen onderzoekt – gebaseerd op echte wetenschappelijk onderzoeken.

Muziek Roald van Oosten. Mixage Arno Peeters.

Met: Marleen Stoltz, René Dijkstra, Sjoerd Boonstra, Jikke Visser, Teun Talsma, Pita en Willy Bouwman, Coba Harthoorn, Bettie Klabbers, Seitje Blaauwiekel, Greet de Pater, Remkje Bouman-Visser, Roel Westerhof, Edwin Emmens en Salih Türker.

Met dank aan Hanneke van Schuylenburg, Esma Linneman, Jennifer Peterson, Hilbert de Vries, Magda Augusteijn, Eric Augusteijn en De bewoners van Schiermonnikoog.

Deze productie werd mogelijk gemaakt door Open Woorden, het Mediafonds en Woord.nl.

Luister naar Zeedrift op Woord.nl / Luister en kijk naar Engelse ondetitelde versie op Vimeo.

icon-fohnkrankheit

Bestel via Bandcamp

FÖHNKRANKHEIT
Radio-essay, mix fictie en documentaire/ 25 min/ Met steun van Open Woorden, Mediafonds, Woord.nl 2014

Een audioverhaal met verschillende waargebeurde verhalen over de wind. De rode draad is het gedramatiseerde waargebeurde verhaal van aëronaut Gaston Tissandier, die zich in 1875 met een toen net uitgevonden heliumballon omhoog laat zweven, vastbesloten om de atmosfeer in kaart te brengen. Maar snel wordt duidelijk dat niet alleen de wind grillig en wispelturig is, maar ook Gaston’s reisgenoot. Hiernaast horen wij enkele actuele windverhalen. Zoals een bergwind die kinderen rooft, een dorpje waar de bewoners wachtlopen als een stroperige hete valwind waait, de zegeningen van noodweer en een unheimische windstilte.

Met Lucas de Man als aëronaut Gaston Tissander en Hidde Simons als kapitein Sivel. Verder met: Titus Dürst, Marco van Heerde, Toos Linneman, Rudolf Nägerli, Helen Ochsenbein, Kaspar Ott, Simon Von Weissenfluh en Walter Von Weissenfluh.

Muziek Zeno van den Broek, Research Nederland Esma Linnemann, Productie Zwitserland Titus Dürst.

Deze productie is gemaakt voor Woord.nl en werd mogelijk gemaakt vanuit de Open Woorden regeling van het Mediafonds.

Bijzondere dank aan de Föhnwacht in het dorp Guttannen, Gasthof Bären, Magda Augusteijn, Titus Dürst, Liesbeth Prins en Studio Vermeer.

Gaston’s verhaal is gebaseerd op de notities van aëronaut Gaston Tissandier (1839-1906) uit het boek Travels in the air (Glaisher, 1871).