ZEEZAND

Documentaire luisterwandeling Schiermonnikoog (2014). Te huur met mp3 speler en koptelefoon bij het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog; vraag bij de balie naar de luisterwandeling. Of koop via iTunes of Google Play

Klik hier voor Routekaart

Info

Hoe klinkt een eiland? Welke geluiden en verhalen liggen er verborgen op Schiermonnikoog? Een cultuur-natuurhistorische luisterwandeling van documentairemakers Prosper de Roos en Magda Augusteijn, met muziek-composities van geluidskunstenaar Zeno van den Broek en de stem van Rense Westra.

Alles beweegt hier op het ritme van de seizoenen. In de winter is het gekrijs van de vele ganzen luid aanwezig. In de zomer zijn vooral de duizenden dagjesmensen hoorbaar. De een zoekt heel zachtjes in de modder naar schelpjes en de ander verlekkert op een menukaart naar het dessert. Elk seizoen brengt zijn eigen gasten. Het eiland zit vol geluiden! De luisterwandeling Zeezand vertelt het verhaal van een veranderlijk, wonderlijk en ook verraderlijk landschap. Duinen verwaaien, huizen worden door de zee weggeslagen en mensen verdwijnen. De luisterwandeling biedt een blik op processen die gedurende eeuwen het eiland hebben gevormd. De mens wil behouden wat hij heeft, de natuur beweegt en verandert. Het is een tweestrijd. In hoeverre is de mens zelf onderdeel van de natuur? Gewapend met windkap, stereo- en onderwatermicrofoon zijn documentairemakers Magda Augusteijn en Prosper de Roos een jaar lang op zoek geweest naar de geluiden en verhalen die op dit kleine waddeneiland verborgen liggen.

Met steun van het VSB Fonds, SNS REAAL Fonds en het Nationaal Park Schiermonnikoog. Grafisch ontwerp Dirk van der Burgh.