Prosper de Roos, cross-mediamaker en filosoof, is gespecialiseerd in documentaire audioverhalen, van heel kort tot elke lengte. Voor radio, podcast, online projects, festivals en locaties. Veel werk kenmerkt zich door wonderlijke plotwendingen en onverwachte (filosofische) dilemma’s. Hiernaast schrijft Prosper essays en korte verhalen, en geeft gastles en adviseert op het snijvlak van storytelling, media en filosofie. Van concrete projecten tot theorie. 

pros

Prosper is in Rotterdam geboren, woont een groot deel van zijn jeugd in Papendrecht, bezoekt kort de School voor Fotografie te Den Haag, studeert film aan de St. Joost kunstacademie te Breda en filosofie (MA) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeert af op Foucault en de wijze waarop het individu vorm krijgt in talloze dwarsverbanden.

Na zijn afstuderen werkt hij als freelance regisseur-editor en maakt werk voor TV, festivals en cinema. In 2009 toert zijn eerste lange documentaire film Calling E.T. (NTR) in de Best of IDFA on tour en SXSW. De film is een filosofisch gedachte-experiment en gaat over de zoektocht naar onze galactische buren. De film vraagt zich af hoe de aarde zich moet presenteren als het onwaarschijnelijke zich voordoet. In 2010 ontdekt Prosper radio en podcast. Hij maakt documentaires voor NPO Radio 1 Doc, VPRO Plots, 1 minuut, Toendra en Woord.nl.

Veel werk is verhalend en documentair, maar ook een combinatie van genres. Zo experimenteert Prosper met radio-fictie, o.a. voor het Oorzaken Festival en Woord.nl, en maakt audiotours, b.v. voor Paradiso en Soundlands. Met Grenzeloos Geluid organiseert hij luisteravonden in theaters, bioscopen en musea.

Vermeldingen: Genomineerd voor Prix Europa 2016 & 2015 met radio-essay Noord en Föhnkrankheit. Ontvanger Jan Kassies Stimuleringsprijs met Plotsmakers, Mediafonds 2013. Zilveren Reissmicrofoon  (Nipkow voor radio) VPRO Plots. Met documentaire film Calling E.T. Best of IDFA on tour, SXSW & TopTen Cologne international Film & Television Conference 2009. Met korte documentaire film ‘A night with Michael’ Golden Olive Award International Bunker Festival 2002. Met documentaire TV serie “Ik ben Boos” (VPRO) Dutch Academy Award 1998.