Prosper de Roos, filosoof en programmamaker, is in Rotterdam geboren, woont een groot deel van zijn jeugd in Papendrecht, bezoekt kort de School voor Fotografie te Den Haag, studeert film aan de St. Joost kunstacademie te Breda en filosofie (MA) aan de Universiteit van Amsterdam.

Na zijn afstuderen werkt hij als regisseur-editor voor film en televisie, voor o.a. de IKON, VPRO, RVU en VARA. In 2009 toert zijn eerste lange documentaire film Calling E.T. (NTR) in de Best of IDFA on tour en SXSW. De film is een filosofisch gedachte-experiment en gaat over de wetenschappelijke zoektocht naar onze galactische buren. De film vraagt zich af hoe de aarde zich moet presenteren als het onwaarschijnelijke zich voordoet. In 2010 ontdekt Prosper radio en podcast, sindsdien maakt hij voornamelijk audioverhalen. Hij maakte werk voor NPO Radio 1 Doc, VPRO Plots, 1 minuut, ToendraHet Leven een gebruiksaanwijzingDe Avonden en Woord.nl

Veel werk is documentair, onderzoekend en essayistisch, maar ook fictie of een combinatie van genres. Zo experimenteert Prosper met radio-fictie, o.a. voor het Oorzaken Festival en Woord.nl, en maakt hij audiotours, b.v. voor Paradiso en Soundlands. Met Grenzeloos Geluid organiseert hij luisteravonden in theaters, bioscopen en musea.

In 2017 is Prosper afgestudeerd als filosoof, hij schrijft proza, artikelen en essay’s, o.a. voor Hard//hoofd en 1 minuut. Hiernaast geeft hij workshops en adviseert op het snijvlak van storytelling (radio/tv/internet), mediawijsheid en filosofie. Van concrete projecten tot theoretische reflectie, op het maakproces en de rol die media vervult.

Vermeldingen: Genomineerd voor Prix Europa 2016 & 2015 met radio-essay Noord en Föhnkrankheit. Ontvanger Jan Kassies Stimuleringsprijs met Plotsmakers, Mediafonds 2013. Zilveren Reissmicrofoon  (Nipkow voor radio) VPRO Plots. Met documentaire film Calling E.T. Best of IDFA on tour, SXSW & TopTen Cologne international Film & Television Conference 2009. Met korte documentaire film ‘A night with Michael’ Golden Olive Award International Bunker Festival 2002. Met documentaire TV serie “Ik ben Boos” (VPRO) Dutch Academy Award 1998.