Info

Prosper de Roos, freelance documentairemaker en filosoof, schrijft en maakt audioverhalen. Hij is gespecialiseerd in documentaire verhalen voor radio, podcast, online projects, festivals en locaties. Van heel kort tot elke lengte. Documentair en beschouwende journalistiek, vaak vanuit een filosofisch perspectief. Hiernaast schrijft Prosper artikelen en korte verhalen, en geeft workshops op het snijvlak van storytelling, media en filosofie. Van concrete projecten tot theorie. Voor o.a.: NTR, VPRO, Hard//Hoofd, Paradiso, Artez, Oorzaken festival…

Bio

Prosper is in Rotterdam geboren, woont een groot deel van zijn jeugd in Papendrecht, maakt zijn middelbare school niet af, wil uitvinder worden. Bezoekt kort de School voor Fotografie te Den Haag, studeert film aan de St. Joost kunstacademie te Breda en filosofie (MA) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeert af op Foucault en de wijze waarop het individu vorm krijgt in talloze dwarsverbanden.

Na zijn afstuderen werkt hij als freelance regisseur-editor en maakt werk voor TV, festivals en cinema. In 2009 toert zijn eerste lange documentaire film Calling E.T. (NTR) in de Best of IDFA on tour en SXSW. De film is een filosofisch gedachte-experiment en gaat over de zoektocht naar onze galactische buren. De film vraagt zich af hoe je de meest exotische vreemdeling tegemoet treedt. Uiteindelijk gaat de film niet over buitenaardsen maar vooral over onszelf. In 2010 ontdekt Prosper radio en podcast. Hij maakt documentaires voor NPO Radio 1 Doc, VPRO Plots, 1 minuut, Toendra en Woord.nl.

Voor radio en televisie maakte hij verschillende documentaires vanuit een filosofische invalshoek. Zoals b.v. Calling E.T.  of het radio-essay Noord, waarin de vraag wordt gesteld wat het noorden voor mensen betekent. Want het noorden kent geen vaste plek op de kaart, maar is afhankelijk van waar je bent, het is veel dingen.

Veel werk is verhalend en documentair, maar ook een combinatie van genres. Zo experimenteert Prosper met radio-fictie, o.a. voor het Oorzaken Festival en Woord.nl, en maakt audiotours, b.v. voor Paradiso en Soundlands. Met Grenzeloos Geluid organiseert hij luisteravonden in theaters, bioscopen en musea.

Naast audioverhalen schrijft Prosper fictie en non-fictie, vaak vanuit een filosofisch perspectief. Artikelen, opinie, essays, korte verhalen en onderzoek. O.a. voor Hard//Hoofd, Trouw, Het Instituut, Krot of Kans, VPRO 1 minuut, Year of Subversion.

Vermeldingen: Genomineerd voor Prix Europa 2016 & 2015 met radio-essay Noord en Föhnkrankheit. Ontvanger Jan Kassies Stimuleringsprijs met Plotsmakers, Mediafonds 2013. Zilveren Reissmicrofoon  (Nipkow voor radio) VPRO Plots. Met documentaire film Calling E.T. Best of IDFA on tour, SXSW & TopTen Cologne international Film & Television Conference 2009. Met korte documentaire film ‘A night with Michael’ Golden Olive Award International Bunker Festival 2002. Met documentaire TV serie “Ik ben Boos” (VPRO) Dutch Academy Award 1998.