Over Prosper de Roos

Prosper de Roos (filosoof & documentairemaker) combineert verschillende disciplines. Hij schrijft, doceert en maakt producties voor podcast, festivals, TV en crossmedia. Zijn werk zoekt dwarsverbindingen, vertelt verhalen en onderzoekt ideeën.

Bio

Prosper de Roos groeide op in Rotterdam en Papendrecht, bezocht kort de School voor Fotografie te Den Haag, studeerde film aan de St. Joost kunstacademie te Breda en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam (MA). Hij studeerde af op Foucault en burgerschap; de wijze waarop het individu vorm krijgt in talloze dwarsverbanden. Andere filosofische interesses zijn o.a.: publieksfilosofie, kunst en cultuur, natuur en identiteit.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Vergezichten

Terugkerende thematiek is de veranderlijke scheidslijn tussen de mens en het niet-menselijke. Als filosoof en documentairemaker is hij geïnteresseerd in het spanningsveld tussen de mens en zijn omgeving. Waar is er ruimte voor het individu temidden van sociale, politieke, technologische of talige structuren? In hoeverre hangen deze samen met ideeën over wat de mens is of dient te zijn?

Een simpele vraag die in veel werk terugkomt is: wat zie je als je de ogen sluit? Welke wereld droom je? Hiermee verbonden is de invloed van verhalen en idealen. De verhalen die wij vertellen beïnvloeden hoe wij de wereld zien. Verhalen staan niet op zichzelf maar geven betekenis, bemoedigen, misleiden, vernietigen en creëren.

Vermeldingen

Nominatie Prix Europa, Ontvanger Jan Kassies Stimuleringsprijs, Best of IDFA on tour, met VPRO Plots Zilveren Reissmicrofoon, Golden Olive Award, TopTen Cologne international Film & Television Conference, Dutch Academy Award.